19. 4. 2024
REKLAMA

Genistein, slyšeli jste o něm?

winnond at FreeDigitalPhotos.net

Genistein se nám může hodiť, ale není perfektní. Je to fytoestrogén a patří do kategorie izoflavonů. O tom, kolik fytoestrogenů přijímá člověk s potravou, rozhodují v prvé řadě tradiční národní zvyky. Například většina asijské populace konzumuje 20-80 mg genisteinu za den, zatímco růměrný Američan přijme za den pouze 1-3 mg genisteinu.

Hlavním zdrojem genisteinu jsou sójové boby. Ostatní luštěniny, jako je cizrna, obsahují malé množství genisteinu.

Genistein má mnoho přínosu pro zdraví a válčí na několika frontách: působí jako antioxidant, protirakovinné činidlo, a to by mohlo pomoci lidem s metabolickým syndromem.

Zdravé srdce

Mnoho in-vitro testu prokázalo, že genistein inhibuje buněčnou syntézu cholesterolu a esterifikaci cholesterolu. Genistein také snižuje oxidaci mastných kyselin a působí na snižování hladiny lipidů. Snížuje riziko arteriosklerózy. Gensistein zabraňuje vzniku srdečních a mozkových příhod tím, že působí jako protisráženlivé činidlo.

Antioxidační

Genistein je silný antioxidant. Genistein odstraňuje škodlivé volné radikály a snižuje peroxidaci lipidů. Genistein zvyšuje aktivitu jiných antioxidačních enzymů, jako je glutathion peroxidázy, superoxiddismutázy a glutathion reduktázy. Studie prokázaly, že genistein může rovněž ovlivnit růst buněk, které nejsou závislé na hormonech.

Protirakovinový

Genistein zdá se, že snížuje riziko některých druhů rakoviny hormonálně závislých, zejména rakoviny prsu a rakoviny prostaty. Epidemiologické studie ukazují, že spotřeba isoflavonů může chránit před rakovinou prsu a prostaty. Vysoký příjem potravy ze sójových výrobků v Číne a Japonsku je spojen s nízkým výskytem těchto onemocnění. Existuje mnoho teorií vysvětlujících protirakovinnou činnost genisteinu: inhibice angiogeneze, inhibici tyrosin kináz, antioxidační vlastnosti, a anti-estrogen působení (je známo, že estrogen zvyšuje riziko některých druhů rakoviny). Genistein se váže s estrogenové receptory, brání estrogenu ve vázání a může iniciovat růst rakoviny.

Proč nepřijímat genistein?

Vědci z King’s College v Londýně představili na vědecké konferenci v Kodani riziko snížení plodnosti. Ze sóji se uvolňující genistein, látka podobná ženskému pohlavnímu hormonu, má sice protirakovinné účinky, ale zároveň snižuje kvalitu spermatu. Stačí jen malé množství genisteinu a oplodnění může být velmi problematické. Tato látka se nachází i v margarínech, čokoládě, pivu i některých druzích chleba. Uvedené obavy se potvrzují i z jiných výzkumů, např. profesor Richard Sharpe z University v Edinburgu studoval pokles mužské plodnosti za posledních padesát let a při krmení mladých samců opic sójovým mlékem se narušovala jejich hladina testosteronu.

„Sue Dibbová, expert pro potravinovou politiku v britské organizaci National Consumer Council nyní zpochybňuje, zda by se sojové mléko mělo nadále podávat kojencům,“ zmiňují se o závěrech tohoto výzkumu Britské listy a pokračují dalšími poznatky výzkumu Fitzpatricka: „Zjistili jsme,“ konstatuje, “ že sója obsahuje toxiny a estrogen tak silný, že při experimentech dokáže narušit ženský menstruační cyklus. Také poškozuje štítnou žlázu.“ I těhotné ženy jsou v ohrožení, jelikož vysoké množství přírodních hormonů může postihnout  nervový systém plodu. Přes všechna pozitiva i negativa sóji radí odborníci umírněnou spotřebu.

 

Zdroj: internet

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*