Inspektoři Státní veterinární správy odhalili v průběhu nouzového stavu v Libereckém kraji prodej masných výrobků v nevyhovujících podmínkách.
Masné výrobky jako je například škvařené sádlo či ve sklenicích zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě a také čerstvá vejce „z domácího chovu“ byly nabízeny prostřednictvím sociálních sítích a následně distribuovány na parkovišti nákupního střediska v Liberci. Na základě tzv. kontrolního nákupu provedeného SVS bylo zjištěno, že prodejce nebyl registrován u místně příslušné krajské veterinární správy.
Při přepravě realizované vozidlem bez chladícího zařízení nedodržel prodejce/přepravce podmínky skladování stanovené výrobcem (výše zmíněné masné výrobky měly být skladovány při teplotě od 4 do 10°C, při kontrole byly naměřeny skutečné teploty od 19,9 do 22,8°C. Jednalo o významné překročení stanovené horní hranice skladování, což mohlo mít vliv na kvalitu a zdravotní nezávadnost výrobků. Nedostatečné bylo také značení výrobků a další nesrovnalosti v průvodní dokumentaci. V době kontroly nabízel prodejce okolo 40 kilogramů masných výrobků.
Legislativou povolená skladovací teplota byla mírně překročena také u vajec, kterých se v době kontroly v autě nacházelo 460, vejce navíc nebyla označena. Na základě kontroly již byla u chovatele slepic sjednána náprava. S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení, výše sankce může dosáhnout až 10 000 000 Kč.
Zdroj: SVS
Leave a Reply