29. 3. 2024
REKLAMA

Potravinářská inspekce informuje (nejen) nové provozovatele e-shopů, jak se vyvarovat porušování předpisů

pravidla prodeje potravin

V souvislosti s šířením onemocnění COVID-19 a mimořádným stavem významně vzrostl počet e-shopů nabízejících potraviny a počet podnikatelů, kteří své stávající potravinářské provozy rozšířili o možnost objednat zboží online.

Prodej potravin prostřednictvím internetu – přes e-shopy, sociální sítě atd. – s sebou nese nutnost dodržovat pravidla, jejichž cílem je zejména chránit spotřebitele před nebezpečnými potravinami a nekalými obchodními praktikami. Vzhledem k tomu, že prodej potravin online je pro řadu provozovatelů novou situací a nemusí si být vědomi některých povinností, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktualizovala na svém webu sekci Podnikatelé / Internetový prodej. Materiál „Internetový prodej potravin – Základní požadavky na provozovatele potravinářského podniku“ zde na jednom místě přehledně sumarizuje hlavní povinnosti specifické pro prodej potravin na internetu a může významně pomoci předejít nezáměrnému porušování právních předpisů.

K hlavním povinnostem prodejců potravin na internetu mj. patří:

  • uvádět na trh pouze bezpečné potraviny,
  • poskytnout spotřebiteli obdobné informace o prodávaných potravinách, jaké může získat v kamenné prodejně z obalu potraviny nebo regálového štítku,
  • identifikovat se – poskytnout informace o provozovateli e-shopu vč. kontaktních údajů,
  • zveřejnit obchodní podmínky,
  • respektovat práva spotřebitele a nepoužívat nekalé obchodní praktiky,
  • „registrovat“ se u SZPI, což se týká i již registrovaných provozovatelů, pokud v seznamu činností nemají uvedený internetový prodej (registraci je možné uskutečnit prostřednictvím formuláře na webu SZPI).

Tyto a další povinnosti jsou podrobně rozvedeny v uvedeném materiálu.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva         
tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633         

Zdroj: SZPI

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*