19. 4. 2024
REKLAMA

Burčák – klamavé značení a přídavek vody

Burčák

Po vyhodnocení většiny odebraných vzorků burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu lze z hlediska bezpečnosti a jakosti charakterizovat letošní sezónu jako dobrou, proti excesům ale potravinářská inspekce neprodleně zasahuje.

V letošní sezóně inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřili celkem 498 prodejních míst burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu ČZHM). V 69 případech inspektoři vedle kontroly provozovny a dokumentace přistoupili i k odběru vzorku pro analýzu v laboratoři. Tyto odběry se ve zvýšené míře uskutečňují i na podnět spotřebitele.

Laboratorní rozbor prokázal pochybení u čtyř vzorků. Klamavé použití názvu „burčák“ inspektoři zjistili v jičínské provozovně Brumovín CZ, kde prodejce nabízel pod názvem burčák kvašený nápoj z hroznů nepocházejících z ČR, což SZPI prokázala izotopovou analýzou. U vzorku z prodejního stánku Petra Blažeje ve Světlé nad Sázavou rozbor identifikoval nepovolený přídavek vody 17 %, v provozovně Velbur s.r.o. v Rokycanech analýza u vzorku naměřila nízký obsah skutečného alkoholu, a v případě vzorku odebraného na stánku pana Ondráčka z Ostravy, byl naměřen nižší než deklarovaný objem nápoje (uvedeno: 1 500 ml, naměřeno 1440 ml).

Kompletní přehled vyhovujících i nevyhovujících vzorků viz tabulka v původním příspěvku ZDE

 

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*