17. 5. 2024
REKLAMA

Palmový olej

palmový olej
foto76 at FreeDigitalPhotos.net

Spotřeba palmového oleje se v posledních letech v potravinářském a kosmetickém průmyslu prudce zvýšila. Avšak s katastrofálními důsledky pro deštné pralesy a lidi, kteří tam žijí.

Spotřeba palmového oleje se v posledních deseti letech zdvojnásobila na 30 milionů tun. Největší část (71%) se používá do potravin, dále do kosmetických a čisticích prostředků (24%).

Palmový olej jako surovina pro margarín, krmiva nebo mýdla.

Tento olej se používá jako surovina pro margarín, čokoládu, i do hotových jídel, krmiva pro domácí zvířata, jakož i na výrobu mýdla a pleťové vody. Stále častěji se používá palmový olej i při výrobě bionafty.

Palmový olej je na celém světě nejlevnější a nejrozšířenější rostlinný olej, pokrývá až 32% světové poptávky po oleji. To má ale i nežádoucí účinky: Palma olejná poskytuje až 9 krát vyšší hektarový výnos než jiné alternativy v oblasti rostlinných olejů. Potřebuje tedy mnohem menší plochu na výrobu stejného množství oleje. Rovněž potřebuje méně umělých hnojiv a pesticidů než jeho alternativy, například řepka olejka. Nicméně palma olejná je hlavní příčinou odlesnění jedněch z nejhodnotnějších tropických lesů na světě – ty v Asii jsou domovem 10% světové biodiverzity.

Výměra se neustále zvyšuje

83 procent globálně obchodovaného palmového oleje pochází z asijských zemí jihovýchodní Indonésie a Malajsie. V Indonésii, se v posledních 30 letech neustále zvyšuje plocha osázená olejovými palmami: z 0,6ha v roce 1985 stoupla v roce 1999 na tři miliony hektarů, a na zhruba sedm miliónů hektarů v roce 2010. Požadavek je na konverzi dalších 20 milionů hektarů: Tato oblast odpovídá přibližně rozloze ještě panenských deštných pralesů Indonésie nebo například pětinásobné rozloze Švýcarska.

Vysoké emise CO2 na plantážích

Výsledkem je, že Indonésie je zodpovědná za zhruba osm procent globálních emisí skleníkových plynů, a tudíž se dostala na třetí místo za Čínu a USA.

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*