25. 4. 2024
REKLAMA

Maso doma neskladujte, maso kupujte rovnou do hrnce, říká řezník

maso

Jak si vybrat maso na španělské ptáčky či na letní grilování? Je lepší libové, nebo prorostlé maso? „Maso bych měl kupovat tehdy, když vím, co budu vařit a kdy. Měl bych vědět, že maso čerstvé – chlazené má jiné vlastnosti než maso balené v různých atmosférách. Maso se nekupuje „na sklad“, maso se kupuje do hrnce,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz řezník Pavel Holeček.

Lidovky.cz: Jakou největší chybu dělají Češi při výběru masa?

Neřekl bych, že dělají nějakou jednu obrovskou chybu, spíše takový soubor maličkostí. Moc nevědí, co mají chtít a hlavně,  jak to má správně vypadat. Medvědí službu zde dělají různé vařící a lifestylové pořady a publikace. Lidé jsou často lákáni recepty na takové druhy masa, jakých je opravdu a vždy i bude málo (líčka, pánevní plátky a tak dále). Zákazníci při výběru by měli více diskutovat, ptát se a vyžadovat informace. Maso bych měl kupovat tehdy, když vím, co budu vařit a kdy. Měl bych vědět, že maso čerstvé – chlazené má jiné vlastnosti než maso balené v různých atmosférách. Maso se nekupuje „na sklad“, maso se kupuje do hrnce. Když vidím mleté maso (či spíše polotovar) s dobou spotřeby v řádu dnů a nikoli hodin, tak vím, že to nebude žádný kulinářský zázrak.

ZAHÁLKA: Víc prkének a maso neházet do koše. Sedm největších hříchů restaurací

Lidovky.cz: Jak v obchodě jednoduše poznám, že je maso čerstvé? Čeho se při výběru držet?Maso je vlhce lesklé, kost na řezu červená, typická vůně pro každý druh masa přítomná. Jednoduchá orientace – tam, kde je odbyt (jsou tam zákazníci a občas i fronta) tak tam je čerstvost vždy. Zívající obsluha čerstvost nezná.

Lidovky.cz: Řezník není zrovna oblíbeným řemeslem mezi dnešními mladými lidmi, můžete to potvrdit?

Myslím, že ta věta je pravdivá, otázkou zůstává proč? Možná i proto, že je řeznická práce veřejností nedoceněná a řezníci jsou v podvědomí mnoha lidí “šidiči“. Další takový moment při výběru povolání může být i možnost budoucího uplatnění – zde mnoho lidí nevidí žádnou perspektivu – maso není moc “in“. Rozhodně je zde mnoho prostoru pro nápravu, jde o obor, kde je budoucnost zajištěna a práce je to velmi zajímavá. No a s těmi šidiči – je to jako ve všem – je jich málo a je o nich nejvíc slyšet. Je dobré si vždy zjistit ty správné informace.

Lidovky.cz: Jak a proč jste se stal řezníkem vy?

V patnácti letech to pro mne byla ta správná volba, nebylo a není to jednoduché, ale asi mne to baví.

Lidovky.cz: Považujete šunku za maso?

Šunka ve smyslu potravinářské legislativy je masný výrobek. Pro mne je to také masný výrobek, ale ve smyslu přívlastku.

Lidovky.cz: Je nějaký rozdíl mezi normální a takzvanou dětskou šunkou?

Rozdíl tam samozřejmě je, jinak by tato otázka zde nebyla. Ten rozdíl je v komunikaci a útoku na ty „správné city“. Kvalitativně je to od výrobce k výrobci.

Lidovky.cz: Jaké uzeniny máte nejraději, patří mezi ně párky?

Já jsem přesvědčený párkař a neopovrhnu ničím ze „stálic“. Samozřejmě to platí pro masné výrobky a ne pro kouzelnická díla.

Unikátní virtuální bistro nabízí točené maso či pěnu

Lidovky.cz: A jaké preferujete maso?

V poslední době mám v oblibě maso telecí na různé způsoby. Nevyhýbám se, ale ničemu kromě drůbeže – jsem názoru, že maso chodí po čtyřech.

Lidovky.cz: Souhlasíte se současným zákaznickým trendem, že jedině libové maso je dobré maso?

Jsou druhy a úpravy, kde to je pravda, ale mnohdy ta úprava „do libova“ surovinu a následně i pokrm poškodí. Možná by se hodilo poznamenat, že to mohu koupit i tepelně upravovat s tukem, ale před konzumací se nechá viditelný tuk odstranit – tedy pro toho, kdo jej nejí. Je to ale o informovanosti. Třeba, aby si zákazník nemyslel, že jej chce prodejce ošidit prodáním

 

Zdroj: http://www.lidovky.cz/

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*