26. 4. 2024
REKLAMA

Zbavte se těch kil! 8 cenných rad.

dieta hubnuti

„Od nového roku začínám hubnout!“, říkáte si. Cukroví, čokoláda, řízek, knedlík, pizza, kdo má tolika dobrotám odolat? Myslíte, že je to nemožné?

Proč zhubnout?

Neoblečete si své oblíbené šaty, halenku? Líbí se vám nový soused od vedle? Je jedno jaký máte důvod na snížení hmotnosti, důležité je začít teď, ne zítra, ne od prvního ledna, ale právě TEĎ je ta pravá chvíle.

Na začátek je potřeba si uvědomit, že kila šli nahoru postupně, na jistých partiích je to vidět víc, jinde méně. Stejně postupně půjdou i dolů, proto se spokojte s měsíčním úbytkem 2 – 4 kilogramy. Zapomeňte na „zázračné“ přípravky na hubnutí, kde jsou poutavé fotografie PŘED a PO užívání. Nic takového totiž neexistuje, taky nemáte nadváhu z ničeho zázračného.

dietaEnergie

Hubnutí je otázka jednoduché matematiky, platí zde rovnice: příjem musí být menší než výdej. K tomu nám samozřejmě pomůže velmi důležitý pohyb. Každý den se jděte projít, postačí 45 minut až hodinka, čerstvý vzduch vám zabezpečí dostatek kyslíku a kromě své postavy  prospějete i psychice. Pohyb ale ne ledajaký, chce to i tempo. Kdyby vás napadlo běhat, ať vám nestoupne puls nad přibližně 150, ideálně držet se okolo těch 135 úderů za minutu. V domácnosti vám stačí jednoduchý úklid, jako je luxování, žehlení, mytí oken. Zabezpečíte si tak dostatek pohybu a spálíte tak i sto kalorií.

Tekutiny

Denně je zapotřebí vypít 1,5 až 3 litry vody, podle chuti. POZOR kafe se nepočítá. Vynechejte slazené limonády, do čaje si dejte radši med. Džusy omezte na kvalitní 100%, raději méně a kvalitní.

Bílkoviny

Maso, sýry, luštěniny, je to na vás. Bílkoviny jsou důležitá stavební látka. Když nepohrdnete masem, nejlépe uděláte u hovězího, pak krůtí, kuřecí a ryby, zbylé druhy masa obsahují více tuku.

Cukry

Cukr je jako palivo pro automobil, bez něho to nejde a ani nepůjde. Ovoce má ze všech jídel taky nejvyšší obsah vody. Kromě toho se v ovoci nacházejí všechny vitamíny, minerály, uhlohydráty(cukry), aminokyseliny a mastné kyseliny potřebné k existenci lidského těla. Ovoce je nejlépe konzumovat ráno, protože obsahuje cukr, a zeleninu jezte odpoledne.

váženíTuky

Neméně důležitou složkou potravy jsou tuky, naše tělo tuky potřebuje. Jsou součástí buněk a důležitým médiem pro mnoho látek. V tucích rozpustné vitamíny(A,D,E,K) by se bez tuků nedostali do krevního oběhu a ty by se pak pro nás stali toxické. Důležité je jíst zdravé tuky a to jsou tuky, které nazýváme nenasycené. Jsou rostlinného původu a měly by tvořit 80% všech tuků, které sníme. Velmi zdravé je jíst olivový olej lisovaný za studena. Kvalita tuků se tepelným zpracováním znehodnocuje. Pozor si dávejte hlavně na tepelně zpracované tuky, které jsou pro nás toxické.

Vitaminy a minerální látky

Minerální látky se ve větším množství vyplavují s organizmu i při pocení. Proto je potřeba je doplňovat minerálními vodami a stravou(ovoce a zelenina). Ovoce a zelenina nám dodá potřebné živiny i pro ochranu před volnými radikáli.

Vláknina

Je zdravá, zasytí, uleví při zácpě. Je to nestravitelná část rostlinné potravy, pomáhá hlavně při trávení a vyprazdňování, ideální přijaté množství je kolem 30- 40g denně. Čistí nám tak trávící trakt od škodlivých usazenin.

Vařte zdravěji

Vařené, pečené, důležité je omezit na nulu smažení. Vhodná je tepelná úprava v páře, zachováte tím chuť a důležité vitaminy, které se ničí například i vařením ve vodě. A nezapomeňte na potraviny, které zlepšují náladu.

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*