Zmrazování je vynikající způsob, jak déle uchovat suroviny bez rizika množení jedovatých látek tzv. toxinů, plísní a zabránit tak jejich zkažení. V neposlední řadě to znamená i dost podstatnou finanční úsporu.
Ale na jak dlouho je vhodné uchovat potraviny ošetřené tímto způsobem?
Rybíz, či borůvky– jejich typická chuť i aroma vydrží až 12 měsíců.
Jahody. Trvanlivost 10 měsíců.
Brokolici a květák ne déle než 9 měsíců.
Houby maximálně 12 měsících, protože jejich dužina vysychá.
Bylinky se udrží až 12 měsíců. Ukládejte je odděleně v dobře uzavřených nádobkách.
Chléb a pečivo vydrží i déle, no většinou po 1-2 měsících se dělají bílé skvrny.
Maso:
Tučnější spotřebujte nejpozději do 2 měsíců.
Libové syrové masa nenechávejte v mrazničce déle než 8-10 měsíců, maso na steaky 6-8 měsíců.
Mleté maso byste rozhodně neměli konzumovat, pokud tuk v něm obsažený je našedlý. To bývá většinou už po 1-2 měsících skladování.
Drůbež nejvíc 8-10 měsících skladování.
Dušená šunka vydrží zhruba 2 měsíce.
Sladkovodní ryby ke zmrazení musí být vždy čerstvé. Vydrží 3-4 měsíce.
Mořské ryby a rybí prsty, můžete skladovat maximálně 12 měsíců.
Vnitřnosti vydrží asi 3 měsíce.
Máslo by se nemělo držet v mrazničce déle než 6 měsíců.
Smetanu na šlehání lze skladovat v mrazničce 2-3 měsíce.
Zmrzliny a nanuky zapomenuté v mrazničce chutnají jako guma. Spotřebujte je nejpozději do 12 měsíců.
Stravu pro kojence, jako jsou ovocné nebo zeleninové pyré, zmrazujte v jednotlivých porcích. Doba skladování je 1-2 měsíce.
Již rozmrazené potraviny za žádných okolností opět nezmrazujte!
Po rozmrazení se totiž začnou rozmnožovat bakterie a když se tepelně zpracovány ale opět zmrazí, zakonzervují se a později nastává jejich masivní rozšíření.
Leave a Reply