7.4.2020

Prebiotická a hypokalorická vláknina s prospěšným vlivem na lidské zdraví

Biotechnologické sladidlo jako náhražka cukru

Centrum genetického inženýrství a biotechnologie (CIGB) se sídlem na Kubě informovalo veřejnost o vývoji nového biotechnologického sladidla, které může sloužit jako náhražka za cukr. Uvedené sladidlo, tj. ovocný fruktooligosacharid (FOS), je vyrobeno ze sorbitolu a enzymu vyvinutého CIGB. Ředitel CIGB Mario Estrada uvedl, že vyvinuté sladidlo je prebiotická a hypokalorická vláknina s prospěšným vlivem na lidské zdraví. Sladidlo bylo vyvíjeno v CIGB ve spolupráci s cukrovarnickou společností AzCuba Sugar Group.

CIGB uvádí, že FOS je nestravitelný přírodní cukr skládající se ze dvou až čtyř jednotek fruktózy, které jsou spojeny s koncovou glukózou působící jako rozpustná vláknina. Podle dosavadních výzkumů je jeho požití prospěšné pro střevní mikroflóru a podporuje produkci laktobacilů a bifidobakterií.

Podle ředitele CIGB se toto biotechnologické sladidlo může stát pro Kubu dalším zdrojem příjmů. To je významné zejména v dnešní době, kdy kubánská vláda požaduje zvýšení vývozu a diverzifikaci. Kuba se nedávno změnila z vývozce cukru na jeho dovozce, a to ze zemí jako je např. Francie.

Technologie, jak byl použitý enzym vyroben, zatím nebyla zveřejněna a bude odhalena až během kongresu BioCubaAgro 2020, který je organizován CIBS a bude se konat ve dnech 3. až 7. května 2020 v Matanzasu na Kubě. Výsledky studie jsou také zahrnuty do výzkumů, které budou na kongresu, jehož se zúčastní zástupci 30 různých zemí z Jižní Ameriky, Evropy, Asie, Spojených států amerických a Kanady, představeny. Během akce se budou konat čtyři sympozia týkající se průmyslové biotechnologie, rostlinné biotechnologie, vztahu rostlin s prostředím a osivářské biotechnologie. Mezi pozvanými přednášejícími jsou osobnosti z oboru, jako je nositel Nobelovy ceny Richard John Roberts nebo vítěz Světové ceny za potraviny Marc van Montagu.

Zdroj: http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=17959

Zdroj článku: BIOTRIN

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*