23.8.2019

Reklama

Křížová kontaminace potravin

Pozor na alimentární onemocnění!

skladování potravin

Co je křížová kontaminace ?

Křížovou kontaminaci je možno definovat jako přenos bakterií z místa jejich přirozeného výskytu, např. ze syrových potravin (maso, vejce, zelenina), na nekontaminované potraviny sloužící dále již bez další tepelné úpravy k výživě člověka. Bakterie mohou být přeneseny při křížové kontaminaci na nekontaminované potraviny a pokrmy přímo, nebo nepřímo.

Přímý přenos:

  • šťáva a krev ze syrového masa odkapává v chladničce na jiné nekontaminované potraviny a hotové pokrmy
  • potraviny, např. syrové maso a kořenová zelenina, nejsou v nákupní tašce řádně zabaleny a šťáva z masa či hlína ze zeleniny opět kontaminují ostatní potraviny

Nepřímý přenos:

  • prostřednictvím např. bakteriemi kontaminovaných rukou, kuchyňského zařízení, pracovních ploch, nožů, prkénka na krájení, nádobí a utěrek na nádobí

Jak zabránit křížové kontaminaci ?

Nezapomeňte, že existují možnosti prevence křížové kontaminace:

  • balené syrové maso a vejce při nákupu v obchodní síti řádně zabalte do dalšího mikrotenového sáčku, aby šťáva z masa v nákupní tašce nekontaminovala ostatní nakoupené potraviny nebo je uložte odděleně od ostatních potravin
  • umístěte omyté potraviny (např. ovoce, zeleninu) v domácnosti do mikrotenového sáčku a do čistého kontejneru k uchování, nedávejte je zpět do originálního obalu
  • k otvírání obalu u balených potravin používejte pouze čisté nůžky nebo kuchyňský nůž
  • uchovávejte syrové hovězí a vepřové maso, drůbež a ryby v chladničce ve vhodném obalu (např. skleněné nádobě s víkem) tak, abyste zabránili odkapávání masové šťávy
  • při kulinární úpravě pokrmů používejte dvě sady nožů, prkének, talířů a dalších pomůcek. Jednu sadu pouze a výhradně pro syrové potraviny a druhou pro potraviny k přímé konzumaci a hotové pokrmy
  • prkénko, nože, nádobí a další pomůcky, které přišly do kontaktu se syrovými potravinami, důkladně umyjte v horké vodě se saponátem a následně opláchněte pitnou vodou. U prkénka je doporučeno provádět dezinfekci v roztoku přípravku, např. na bázi chlornanu sodného. Nepožívejte prkénko na krájení, které má po dlouhodobém používání hluboké řezné rýhy, praskliny a trhliny
  • vždy si umyjte ruce po manipulaci se syrovým masem, vejci a kořenovou zeleninou
  • používejte jedno kuchyňské náčiní (např. lžíci) k ochutnávání a jiné k míchání pokrmů
  • potraviny a připravené pokrmy, které nebudete okamžitě jíst po jejich kulinární úpravě, rychle zchlaďte a uchovejte v chladničce
  • pravidelně provádějte výměnu utěrky na nádobí, ručníku a zástěry, vhodné je používat jednorázové papírové utěrky a odkapávač na nádobí
  • pamatujte, že i hmyz, hlodavci a domácí zvířata mohou být zdrojem patogenních bakterií

A na závěr si zapamatujte !

Když se vyvarujete křížové kontaminace, předejdete vzniku alimentárních onemocnění. Není to přece tak složité !

zdroj: ICBP

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Inspektoři odhalili nebezpečnou salmonelu. – Potraviny X

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*