Reklama

Polské maso: Kontroly přepravy

Aktuální informace k výsledkům kontrol polského hovězího masa

Polské maso: Kontroly přepravy

Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Policií ČR a celní správou začala dnes provádět intenzivní kontroly přepravy potravin včetně hovězího masa pocházejícího z Polska. Kontroly probíhají na hlavních tazích v severních příhraničních regionech sousedících s Polskem, to znamená v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji.

 

Výsledky po prvním dni jsou následující:

Počet zastavených vozidel Počet vozidel s veterinárním zboží Počet odebraných vzorků hovězího masa Počet závad
151

 

28 3 15

 

Pokud jde o zjištěné závady, v naprosté většině se jednalo o závady administrativního rázu.

Veterinární inspektoři při zachycení polského hovězího masa odebírají vzorky, které budou následně vyšetřovány na rezidua inhibičních látek (průkaz léčení zvířat antibiotiky), bude provedeno senzorické posouzení a vyšetření na přítomnost salmonel. V rámci společných kontrol policisté a celníci zastavují vozidla, která následně SVS kontroluje, co se týče přepravy živočišných potravin.

SVS dnes obdržela ze Státního veterinárního ústavu Praha výsledky vyšetření zásilky polského hovězího masa, které mělo dle informace zaslané polskými dozorovými orgány v závěru minulého týdne systémem rychlého varování RASFF pocházet z jatek, kde probíhala nelegální porážka. Ve vzorcích nebyla zjištěna rezidua veterinárních léčiv, vzorky vyhověly také smyslovému hodnocení v laboratoři. V současnosti se ještě čeká na výsledky vyšetření na přítomnost salmonel, které by měly být k dispozici v závěru týdne.

V rámci kontrol zaměřených na polské hovězí maso odebrali od 28. ledna do 4. 2. 2018 úřední veterinární lékaři bezmála 80 vzorků zásilek polského hovězího. Vyšetřena byla dosud třetina vzorků, všechny výsledky byly vyhovující.

 

Ověřte si původ Vámi zakoupeného masa:

www.hovezimaso.cz

 

zdroj: Státní veterinární správa

 

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*