Reklama

Znáte tenhle způsob jak skladovat potraviny? Není však univerzální.

Zmrazování je vynikající způsob, jak déle uchovat suroviny bez rizika množení jedovatých látek tzv. toxinů, plísní a zabránit tak jejich zkažení. V neposlední řadě to znamená i dost podstatnou finanční úsporu.

Ale na jak dlouho je vhodné uchovat potraviny ošetřené tímto způsobem?

Rybíz, či borůvky– jejich typická chuť i aroma vydrží až 12 měsíců.

Jahody. Trvanlivost 10 měsíců.

Brokolici a květák ne déle než 9 měsíců.

Houby maximálně 12 měsících, protože jejich dužina vysychá.

Bylinky se udrží až 12 měsíců. Ukládejte je odděleně v dobře uzavřených nádobkách.

Chléb a pečivo vydrží i déle, no většinou po 1-2 měsících se dělají bílé skvrny.

Maso:

Tučnější spotřebujte nejpozději do 2 měsíců.

Libové syrové masa nenechávejte v mrazničce déle než 8-10 měsíců, maso na steaky 6-8 měsíců.

Mleté maso byste rozhodně neměli konzumovat, pokud tuk v něm obsažený je našedlý. To bývá většinou už po 1-2 měsících skladování.

Drůbež nejvíc 8-10 měsících skladování.

Dušená šunka vydrží zhruba 2 měsíce.

Sladkovodní ryby ke zmrazení musí být vždy čerstvé. Vydrží 3-4 měsíce.

Mořské ryby a rybí prsty, můžete skladovat maximálně 12 měsíců.

Vnitřnosti vydrží asi 3 měsíce.

Máslo by se nemělo držet v mrazničce déle než 6 měsíců.

Smetanu na šlehání lze skladovat v mrazničce 2-3 měsíce.

Zmrzliny a nanuky zapomenuté v mrazničce chutnají jako guma. Spotřebujte je nejpozději do 12 měsíců.

Stravu pro kojence, jako jsou ovocné nebo zeleninové pyré, zmrazujte v jednotlivých porcích. Doba skladování je 1-2 měsíce.

Již rozmrazené potraviny za žádných okolností opět nezmrazujte!

Po rozmrazení se totiž začnou rozmnožovat bakterie a když se tepelně zpracovány ale opět zmrazí, zakonzervují se a později nastává jejich masivní rozšíření.

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*