13.12.2017

Reklama

V i t a m í n y

ovocný salát vitaminy

Vitaminy jsou organické látky, které se musí do organismu dodávat. Jejich nedostatek způsobuje avitaminózu, která se projevuje příznaky poruchy tkání, orgánů, typických pro nedostatek jednotlivých vitaminů. Předávkování vitamíny se nazývá hypervitaminóza, která hrozí zejména při nadměrném užívání vitaminových přípravků.

Vitaminy dělíme na rozpustné v tucích – A, D, E a K. Ostatné vitaminy jsou rozpustné ve vodě.

Vitamin C (kyselina askorbová)

Denní spotřeba: 80-120 mg na den, denní spotřeba stoupá při infekčním onemocnění, zranění, při fyzické a psychické zátěži.

Fyziologický účinek: Je důležitý pro normální funkci imunitního systému, zvyšuje obranyschopnost proti infekčním chorobám a nádorům. Má antioxidační účinek, podporuje vstřebávání železa, působí při hojení ran, podílí se na degradaci cholesterolu. Neukládá se v játrech jako vit. A a D, je třeba ho konzumovat každý den.

Nedostatek vitamínu způsobuje: kurděje, krvácení dásní, anémii, náchylnost k infekcím.

Obsah vitaminu C v mg ve 100 g potravin
Šipky 600 mg
Kiwi 300mg
Paprika 131mg
Kapusta zimní 105mg
Pomeranče 59mg
Jahody 58mg
Citrony 51mg

Do uvedené tabulky byly vybrány potraviny s nejvyšším obsahem vitaminu.

Kromě toho se vitamin C nachází ve všech druzích ovoce a zeleniny. Jeho vyšší příjem dosáhneme konzumací zeleniny a ovoce v syrovém stavu. Je citlivý na teplo, světlo, ničí se vařením, smažením, konzervováním.

Vitamin D (kalciferol)

Denní potřeba:

Děti: 400 UI

Dospělí: 100 UI

Produkuje se v lidském těle, aktivizuje se vlivem slunečního záření – D3.
D2 získává se uměle v laboratóriu- farmaceutické přípravky.

Usnadňuje vstřebávání vápníku, při nedostatku vápníku měknou a deformují se kosti, vzniká rachitida (křivice).

Pokud se předávkuje – je škodlivý ba až toxický.

Vitamin E (tokoferol)

Vitamin E- rozpustný v tucích

Denní potřeba: 10-20mg

  • chrání buňky před stárnutím
  • má ochranný protirakovinný účinek
  • podílí se na tvorbě reprodukčních buněk (spermií, vajíček)
  • vliv na hypofýzu- hormonální produkci organismu
Obsah vitaminu E v miligramech v 100 g potravin
Slunečnicový olej 50mg
Mandle 25mg
Sója 13,3mg
Olivový olej 13mg
Ořechy 12mg
Pšeničné klíčky 8mg

Vitamín K

Je nezbytný pro srážení krve.
Střevní bakterie jej produkují v dostatečné míře, avšak antibiotika – (velké dávky) ho ničí

Obsah vitaminu K v mikrogramech v 100g potravin
Brokolice: 360 mg
Zelí, kapusta: 90 mg
Býčí játra: 86 mg
Hlávkový salát: 35 mg

Vitamin A

Denní potřeba: 0,5 -1,2mg

Nedostatek vitamínu způsobuje :

  • znemožňuje noční vidění (šeroslepost)
  • velký nedostatok- oslepnutí
  • antioxidačný účinek – zabraňuje vzniku rakoviny
Obsah vitaminu A v mikrogramech v 100 g potravin
Telecí játra 6 060
Mrkev 4 500
Špenát 4 300
Mango 1 600
Petržel 1 200
Meruňky 933
Rajčata 433

ovoce vitaminy

Vitamin B1 (thiamin)

Denní potřeba: 1- 1,5mg

Nedostatek vitamínu způsobuje:

  • predráždenosť a nervovou labilitu
  • chorobu beri-beri
  • podilí se na metabolismu uhlohydrátů
Obsah vitaminu v mg ve 100 g potravin
Pivní droždí 12
Pšeničné klíčky 2
Dále se nachází v: celozrnných obilovinách, luštěninách, v hovězích játrech, ve vepřovém mase, ve vaječném žloutku

Vitamin B2 (riboflavin)

Denní potřeba:
Děti a dospělí: 1,9 mg
Těhotné a kojící ženy: 2,5 mg

Nedostatek vitamínu způsobuje:

  • zastavenie růstu, změny na pokožce a sítnici
Obsah vitaminu v B2 v mg ve 100 g potravin
Pivní kvasnice 3,78
Ořechy 1
Dále se nachází v: obilných klíčcích, ve vaječném žloutku, v mléce a v mléčných výrobcích

Vitamin B6 (pyridoxin)

Denní potřeba:
Dospělí: 1,8 mg
Těhotné a kojící ženy: 2,5 mg

Nedostatek vitamínu způsobuje:
Příznaky únavy, nervozity, anémie (přispívá k tvorbě červených krvinek)

Nachází se v: pšeničné klíčky, ořechy, sója, banány, hovězí a vepřové maso, vnitřnosti

Vitamin B12 (cyanokobalamin)

Nedostatek vitamínu způsobuje:
chudokrevnost u přísných vegetariánů.

Nachází se: játra, ledviny, ryby, mléko a mléčné výrobky

Bakterie v tlustém střevě syntézou také produkují B12. Část z něj přejde do krve, protože absorpční schopnost tlustého střeva je omezená.

Minerální látky

Přestože nepatří do skupiny základních živin, je jejich přítomnost v organismu důležitá.

Vápník Ca

Denní potřeba: 0,8 – 1,5 g
Převážná část vápníku – (99%) se nachází v kostech a v zubech, pouze 1% je v krvi a v ostatních orgánech. Vstřebává se pouze za přítomnosti vit.D. Působí při přenosu nervových impulsů do srdce. Reguluje kyselo-zásaditou rovnováhu krve.

Nedostatek vápníku způsobuje:

  • nervová podrážděnost
  • rachitizmus u dětí a osteoporózu- řídnutí kostí
  • bolesti kloubů a vypadávání zubů
  • změny srdečního rytmu
Obsah vápníku v mg ve 100 g potravin
Sojové boby 260
Mandle 252
Lískové ořechy 225
Vlašské ořechy 87
Sýr vyzrálý 810
Tvaroh 300
Mléko 120
Vejce 58

Železo Fe

součást hemoglobinu

Spotřeba se zvyšuje:

  • ženy během menstruace ztrácejí denně asi 2 mg Fe
  • během těhotenství a kojení
  • v období dospívání
  • při jakékoli abnormálním krvácení

Vitamin C podporuje vstřebávání železa

Denní dávka:
Děti: 12mg
Dospělí: 15 mg
Dospívající: 25 mg

Obsah železa v mg ve 100 g potravin
Pivní droždí 17,6
Sójová mouka 12
Sezamová zrnka 10
Fazole 7,6
Čočka 7
Slunečnicová jadérka 7
Hovězí játra 11

Hořčík (magnézium) Mg

Denní potřeba:
Dospělí: 0,3 – 0,45g
Reguluje transmisi periferním nervy

Obsah hořčíku v mg ve 100 g potravin
Slunečnicová jadérka 420
Kakao 420
Mandle 252
Ořechy vlašské 185
Celozrnná mouka 109
Banány 38
Pomeranče 36

zdroj: ÚVZ SR

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*