19.10.2018

Reklama

Norský losos je jedna z nejjedovatějších potravin ve světě

losos
Losos

Během několika měsíců francouzští novináři Nicolas Daniel a Louis de Barbeyrac studovali rybolovný průmysl zevnitř.

 

Vydali se na cestu z Norska do Vietnamu, navštívili Švédsko a Dánsko. Výsledkem jejich vyšetřování se stal film, který odhaluje pravdu norského lososa, kterou se „rybářského lobby“ snaží skrýt.

Vyšetřování začali na západě Norska, kde je ve venkovských oblastech mnoho rybích farem, které se zabývají umělým chovem lososů. Novináři se setkali s norským aktivistou, ekologem a zakladatelem Svazu ochránců přírody Norska, Kurtem Oddekalvom, který považuje za pobuřující skutečnost fakt, který se skrývá pod vodami fjordů.

Kurt Oddekalv již dlouhodobě vede válku s farmami, které chovají uměle lososy v Norsku. Vyprávěl šokující podrobnosti o jejich práci.

„V Norsku je situace s rybami katastrofální. Ryb je příliš mnoho: na takové malé farmě chovají i 2 miliony kusů. Ryby jsou nemocné, nyní je již možné hovořit o pandemii: nekróza slinivky a nakažlivá chudokrevnost lososů už zachvátila celé Norsko, ale skrývají to před veřejností“.

Aktivisté sledují velké rybí farmy posledních deset let, drží je pod kontrolou a shromažďují důkazy. Mají v rukou záznamy, které ukazují jak pracovníci rybích farem lijí do vody silný pesticid, který má neurotoxické účinky.

„Oni sami musí nosit masky a ochranné obleky, aby se chránili před chemikáliemi na ošetření nádrží od parazitů. Na rybích farmách to není neobvyklé. V lososech je možné najít celou řadu chemikálií, které ohrožují i člověka.“ Kurt říká přímo: „Norský losos je jedna z nejjedovatějších potravin ve světě“.

Rybolovný průmysl v Norsku přináší 4 miliardy dolarů ročně a je na druhém místě po ropě. Hlavní problém norských chovatelů jsou takzvané rybí vši, které parazitují na těle ryby a mohou ji zabít. Mořské rybí vši vyvíjejí odolnost vůči jakýmkoli chemikáliím, proto chovatelé používají neustále účinnější pesticidy.

„To se negativně projevuje na rybách. Až 50% tresek se na farmách rodí s mutacemi, například nemohou zavřít ústa. Je to genová mutace a aby zmizela, musí v moři přežít osm generací. Pokud člověk uvidí takovou rybu, jíst ji nechce, ale pokud se odřízne hlava, nikdo si toho nevšimne.“losos

Losos je také předmětem mutací a Kurt nám předvedl, jak se čerstvé maso z lososa rozpadá při kuchání. „To by nemělo být, maso by mělo být pružné. Jak víte, divoký losos má 5 – 7% tuku a uměle chován 15 – 34% tuku. V tukové tkáni se hromadí všechny toxiny. V důsledku toho se tato ryba stává jednou z nejjedovatějších ve světě.“

Francouzský toxikolog Jerome Ryuzzen v průběhu svého výzkumu potvrdil slova Kurta Oddekalva: „Ve skutečnosti je stupeň kontaminace uměle chovaného lososa velmi vysoký. Až 5 krát je toxičtější a škodlivý než jakékoliv jiné produkty. Tímto toxinům je třeba se vyhnout, jinak riskujeme zdraví. “

Losos a GMO

Losos se může stát prvním geneticky modifikovaným živočichem, který bude schválen pro lidskou spotřebu. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv rozhodl, že geneticky modifikovaný losos, který roste dvakrát rychleji než jeho nemodifikovaný protějšek, je neškodný jak pro konzumaci, tak pro životní prostředí.

„Existuje možnost, že tato ryba se dříve či později dostane do oceánů,“ řekl Discovery News Brian Ellis, rostlinný biotechnolog z Univerzity Britské Kolumbie ve Vancouveru. „Myslím, že budeme-li pokračovat tímto směrem, měli bychom být připraveni na dosud neznámé následky.“

 

zdroj: OZ Biosféra, ecosalon.com

14 Comments on Norský losos je jedna z nejjedovatějších potravin ve světě

  1. Je to jako všechno ostatní co jíte, pijete, nemá cenu to resit, jsou to h*vna v clanku, sra*ky, které jenom zneužívají lidé aby byli vidět

  2. Prvním geneticky modifikovaným ??????? Děláte si z lidí blázny a to nestrpím. Kráva, Ovce, psy (ty se nejedí to je pravda) atd… To vše je už mnoho let geneticky modifikované říká se tomu „šlechtění“. Takže jaké pak „první GMZ“

    • Šlachtenie nie je genetická modifikácia. resp. pojem GMO sa používa nesprávne, ide o genetické inžinierstvo.
      „Geneticky modifikované organizmy alebo GMO sú výsledok laboratórneho procesu, pri ktorom sa vezmú gény z DNA jedného organizmu a umelo sa vnútia do génu druhého organizmu, čo sú väčšinou nesúvisiace rastliny alebo živočíchy. Tieto gény môžu pochádzať z baktérií, vírusov, hmyzu, zvierat alebo dokonca ľudí.

      Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pomenúva GMO ako organizmy, v ktorých bol genetický materiál (DNA) pozmenený spôsobom, ktorý nenastáva prirodzene. Nazývajú to aj „modernou biotechnológiou“ alebo „génovou technológiou“, prípadne existujú pomenovania ako „technológia rekombinantnej DNA“ alebo „genetické inžinierstvo“.

      Vďaka genetickému inžinierstvu teraz môžeme skombinovať prakticky čokoľvek. Vedci vytvorili už také kombinácie ako:

      Gény pavúka vložili do DNA kozy, aby kozie mlieko obsahovalo proteín z pavučiny, ktorý by použili pre výrobu nepriestrelných viest
      Gény z kravy zmenili prasaciu kožu na kravskú
      Gény z medúzy rozsvietili prasacie rypáky v tme
      Naklonované mačky svietili v tme
      Jed zo škorpióna vložili do kapusty
      Do lososa vložili viac rastového hormónu, aby rástol dvakrát rýchlejšie
      Naklonovali banány a iné rastliny tak, aby produkovali vakcíny
      Do vajec vložili chemoterapeutický liek
      Gény z arktických rýb ochránili paradajky a jahody pred mrazom
      Ľudské gény boli vložené do kukurice, cukrovej repy či ryže
      Gény z ryby vložili do zmrzliny
      Gén vírusu HIV-1 vložili do kukurice, aby vytvorili lacnú a jedlú orálnu vakcínu“
      atď.

    • Je velký rozdíl, mezi GMO a šlechtěním. Lososi budou prvním oficiálně schváleným GMO živočichem, který se bude jíst a zatím jen v USA.

      Zatímco šlechtění je cílené využití křížení určitých zástupců po podpoření učitých specifičností jednotlivců( více masa, delší srst, však je to vidět na těch psech jak jste psal. Důležité je, že nelze vytvořit nic jiného, než co příroda poskytla.

      GMO využívá genetické inženýrstvý, aby vytvořila něco, co v přírodě u toho druhu není. Je to velká zkratka, která jak je v článku může mít všelijaké následky

    • jj, pán neví, že šlechtění není genetická modifigace na úrovni buněčného jádra umělým způsobem, tedy přímým zásahem, nikoliv křížením jedinců

  3. Jen same vykriky zaujateho aktivisty. 😀 Kde je odkaz na vypracovanou dokumentaci? Kde se docteme jake metody testovani pouzili? Kde se uvadi jaka organizace dohlizela na kvalitu pruzkumu. Tohle nema proste zadny podklady. 😀 Vetsinou si lidi vycucaji z prstu aspon studii a jak to merili, samozrejme bez dohledu, ale tohle nema proste nic. 😀
    Jen vyjmecne se nad takovymi tvrzenimi smeju, ale tady jsem se docela dobre pobavil. 😀

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*