13.12.2017

Reklama

Sezam

sezam
Suat Eman at FreeDigitalPhotos.net

Sezamová semínka jsou mimořádně silnými alergeny, které jsou schopné způsobit závažné alergické reakce (anafylaktický šok), u citlivých jedinců. Zvyšující se spotřeba sezamu by mohla vysvětlovat, proč stále více a více dětí  trpí na tuhle kdysi vzácnou alergii.

Sezam je dnes stále běžnější ve stravě a je ve značné míře používán v běžných potravinách, zejména v pekárenských výrobcích.

Sezamová semínka obsahují asi 50 % oleje a 20 % bílkovin. Hlavní alergeny sezamu jsou 2S albuminy (Ses i 1, Ses i 2), které tvoří 25 % celkových bílkovin a 7S vicellin (Ses i 3), což je méně rozšířený protein v sezamu.

Obsah nutrientů:

  • Mangán – 0,7 mg. 35% DDD
  • Meď – 0,7 mg. 35% DDD
  • Vápnik – 277 mg. 28% DDD
  • Železo – 4,1 mg. 23% DDD
  • Horčík – 99,7 mg. 25% DDD
  • Tryptofán – 93 mg.
  • Zinok – 2 mg. 13% DDD
  • Vláknina – 3,9 g. 16% DDD
  • Tiamín – 0,2 mg. 15% DDD
  • Vitamín B6 – 0,2 mg. 11% DDD
  • Fosfor – 179 mg. 18% DDD
  • Bielkoviny – 4,7 g.

Testování na sezamové alergie je potenciálně složitější. Oleosi, hlavní alergen, není zjistitelný na kožní testování, i když ostatní hlavní sezamová alergeny jsou. Dokonce může být rozdílné množství alergenů obsažených mezi 3 odrůdami sezamových semínek(bíle, hnědé a černé). Bílá sezamová semínka obsahují nejvíce alergenů ve srovnání s hnědými nebo černými semínky. Nicméně, všechny semena jsou alergenní. Sezamový olej je považován za vysoce alergenní, víc jak sezamová mouka.

Sezamový olej

Sezamový olej se použivá v potravinářských výrobcích nerafinovaný a je rovněž nebezpečný pro ty, kteří jsou alergický na sezamové semeno. Odolává žluknutí a je velmi populární u orientálních kuchařů. Sezamový olej (Sesamum indicum), se také používá ve farmaceutických výrobcích a v kosmetice.

Léčiva a kosmetika

Sezamový olej ve farmaceutických a kosmetických výrobcích vyvolává kontaktní dermatitidu. Překvapivě, některé kosmetické výrobky „Testované na alergeny“ obsahují sezam, který může být uveden jako Sesamum indicum, takže buďte ostražití a čtěte etikety.

Příznaky

Když se někdo dostane do kontaktu s alergenem, příznaky se můžou vyvinout rychle a rychle postupovat od mírných až po těžké. Nejzávažnější forma alergické reakce se nazývá anafylaktický šok. Příznaky mohou zahrnovat potíže s dýcháním, pokles krevního tlaku nebo šok, který může vést ke ztrátě vědomí a dokonce může nastat i smrt. Osoba zažívající alergickou reakci, může mít některý z následujících příznaků:

  • Zarudnutí v obličeji, kopřivka nebo vyrážka, červená kůže a svědění
  • Otoky očí, obličeje, rtů, hrdla a jazyka
  • Potíže s dýcháním, mluvení nebo polykání
  • Úzkost, slabost, bledost, pocit zmaru, slabost
  • Křeče, průjem, zvracení
  • Pokles krevního tlaku, rychlý srdeční tep, ztráta vědomí
sezam
nirots at FreeDigitalPhotos.net

Nepotravinové zdroje sezamových semínek

  • Lepidla
  • Kosmetika, výrobky pro péči o vlasy, parfémy, mýdla a krémy na opalování
  • Drogerie
  • Přípravky proti plísním a hmyzu
  • Maziva, masti
  • Jídlo pro mazlíčky
  • Jídlo obsahující sezam, například krmivo pro drůbež a dobytek

Prahové dávky

Nejnižší zjištění dávka vyvolávající reakci je 30 mg sezamového semínka, anafylaktický šok po konzumaci 1–5 ml sezamového oleje. Prahová dávka pro vysoce citlivé osoby nebyla stanovena.

 

zdroj:

www.allergyuk.org/sesame-and-other-seeds/sesame-and-other-seeds

www.foodallergyawareness.org/foodallergy/food_allergens-11/sesame-33/

www.hc-sc.gc.ca/fn-an/pubs/securit/2012-allergen_sesame/index-eng.php

www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92106.aspx

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*