13.12.2017

Reklama

Hořčice, vzácná intolerance

mapichai at FreeDigitalPhotos.net

Je velice obtížné určit zda se jedná přímo o tuto alergii, protože není nevyhnutné konzumovat hořčici přímo, může být totiž i součást různych jídel, tedy nemusíme zdroj identifikovat okamžitě. A na druhé straně se vyskytují velmi odlišné symptomy.

No a když je jeden z možných projevů alergie na hořčici anafylaktický šok, není radno ji podceňovat! Neváhejte se proto zeptat číšníka, co všechno je v nabízeném jídle a jestli neobsahuje i hořčici.

Hořčice byla ceněná v Číně jako koření už před 3000 lety. Známá byla také ve 4.století před naším letopočtem jako lék.

Původce alergie

Hořčice obsahuje až 36% hořčičného oleje a 28% proteínu hořčice. Lidské tělo reaguje právě na hořčičný protein. Hořčice obsahuje řadu dráždivých látek, např.isothiokyanáty v B. nigra, sinalbin v S. alba a kapsaicin. Hořčice tak obsahuje látky, které mohou vyvolat neimunologické reakce napodobující alergické reakce (falešně pozitivní reakce v kožních testech).

Jaké jsou příznaky?

Příznaky možných alergických reakcí po konzumaci hořčice

  • pocity horka,
  • otoky rtů a jazyka,
  • otoky obličeje,
  • otoky hrtanu,
  • poruchy hlasu,
  • obtížné dýchání a polykání,
  • astma,
  • nauzea,
  • kopřivka,
  • atopická dermatitida aj.

 

zdroj:

http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92105.aspx

http://www.alergieaja.cz/informace-a-clanky/alergie-na-horcici.html

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*