Reklama

Zázvor, pálivý ale dobrý

zázvor ginger
africa at FreeDigitalPhotos.net

Zázvor (Zingiber officinale) se odborně nazývá zázvor lékařský. Rostlina zázvor, pravděpodobně pochází z Asie – blíže z jihu Číny. Zázvor je charakteristický svou ostrou až pálivou chutí, díky látce gingerol a kapsaicinu.

 

Vyníkající na podporu imutity

„Tlumí množení bakterií a virů, čímž se uplatňuje v prevenci respiračních onemocnění, rýmy a chřipky,“ vysvětluje MUDr. Alžběta Béderová, „zároveň zvyšuje imunitu. Má také vazodilatační efekt, který se projevuje zlepšením prokrvení periferních částí těla – rukou a nohou, ale má schopnost prohřát i celé tělo.“

 

Nutriční hodnota – zázvor (100g)

KJ – 85

Kcal – 20,7

Bílkoviny – 1,8 g

Sacharidy – 1,9 g

Tuk – 0,3 g

Vláknina – 2,1 g

Vápnik

115 mg

Draslík

410 mg

Hořčík

40 mg

Fosfor

35 mg

Železo

0,5 mg

Zinek

0,4 mg

Selén

40 mikrog

Zázvor obsahuje nasledující vitaminy (100g)

Vitamín B9

12 mg

Vitamín  C

6 mg

Vitamín  E

0,2 mg

 

Není vhodný pro každého

Podle řady odborníků není dětem do dvou let zázvor určen vůbec. Vyhnout by se mu měli i jedinci s dlouhodobým onemocněním, jako jsou např. diabetici. Tak jako i u jiných léčivých rostlin platí, že je lze užívat jen s mírou, zázvoru se to týká dvojnásob. V sušené formě byste neměli denně přesáhnout dávku 1 gram, čerstvého zázvoru si můžete dopřát maximálně 4 gramy.

Další léčivé účinky zázvoru

  • Zlepšuje průtok krve a snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění – Zázvor rozšiřuje cévy, ředí krev a proto podporuje průtok krve v celém těle. Je vhodný při nadměrném srážení krve a vytváření krevních sraženin.
  • Afrodiziakum – zázvor je již od středověku považován za afrodiziakum
  • Podporuje imunitu – všechny vitamíny, éterické oleje a antibiotické látky zvyšují přirozenou formou imunitní systém
  • Zlepšuje trávení – pozitivně ovlivňuje fungování žaludku a střev. Podporuje správné vyprazdňování, tedy odstraňuje zácpu. Pomáhá i při průjmech, kde účinně odstraňuje viry z střevního systému
  • Detoxikuje tělo – zvyšuje činnost jater, která pomáhá pročistit tělo od toxinů. Také má antiseptické a antibiotické látky
  • Zlepšuje dýchání a vykašlávání během chřipky – zázvor pomáhá uvolňování hlenů z dýchacích cest, které pomůže při chřipce nebo jinému zánětu dýchacích cest
  • Eliminuje růst rakovinových buněk – zázvor jr silný antioxidant, obsahuje vzácné látky, které účinně zpomalují až zastavují růst rakovinných buněk.

 

Recept na čaj

Receptů je mnoho, například lze čaj udělat i takhle:

  1. Ze zázvorového kořene odkrojíme část asi 5 cm dlouhou, oloupeme ji a nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. Zázvor s vodou přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut.
  3. Poté nálev scedíme.
  4. Štiplavou chuť zázvorového čaje zmírníme citronovou šťávou a medem.
  5. Pijeme ještě teplé.

 

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*