19.11.2017

Reklama

Sója

Naypong at FreeDigitalPhotos.net

Sója je pokládaná za jeden z nejdůležitějších alergenů. Sójové boby obsahují množství proteinů s vysokou biologickou hodnotou, a i proto jsou považované za důležitý nutrient. Zastoupení proteinů v sójovém semeně je přibližně 35%. Alergie způsobují hlavně dva z tzv. zásobních proteinů: vicilin a legumin.

Ve Švédsku zjistili, že osoby s astmatem alergické na arašídy mohou velmi silně reagovat také na sóju. Bylo zaznamenáno několik případů úmrtí po konzumaci výrobků s obsahem sóji (např. hamburger, masové kuličky, kebab).

Sója se zařazuje do jídelníčku od útlého věku – kojenecká strava na bázi sóji u dětí s alergií na kravské mléko.

Výskyt alergie na sóju:

  • u obecné populace: 0,3–0,4%,
  • u dětí s atopickým ekzémem: 2–4,4%.

Klinické projevy jsou podobné jako u alergie na mléko nebo vejce (pokožka, trávicí trakt, respirační trakt, systémová anafylaxe). Pacienti s vážnou alergií na arašídy reagují na sójovou bílkovinu ve 3–6% případů. Vážná nebo smrtelná anafylaxe je vzácná.

Vliv tepelné úpravy

Teploty v rozmezí 80–120 °C po dobu 60 minut vedou ke snížení alergenity.

Prahová dávka

Prahová dávka je stejná jako u alergie na mléko nebo vejce, přibližně 0,0013mg sójové mouky.

 

Zdroj: internet

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*