19.11.2018

Reklama

Mléko, ano či ne?

at FreeDigitalPhotos.net

Denně byste měli přijmout v potravě 800 až 1 200 miligramů vápníku. Z tohoto množství se však vstřebává nejvíce 50 procent. Nejlépe se vápník vstřebává spolu s hořčíkem, když jsou v poměru 2:1. I když jíte dostatek potravin bohatých na vápník, případně jej užíváte v tabletách, váš organismus nemusí veškerý přijatý vápník využít a jednoduše se ho zbaví.

 

Mléko?

Nedávné výzkumy potvrdily, že i mléko obsahuje bílkoviny, které mohou brzdit vstřebávání vápníku. Využitelnost vápníku z mléka a mléčných výrobků je jen kolem 30 procent. Podle odborníků je proto zbytečné pro vápník konzumovat nadměrné dávky mléčných výrobků.

Nejznámější nemoc z nedostatku vápníku je u dospělých osteoporóza au dětí křivice. Chybějící vápník však může být příčinou několika zdravotních problémů, například poruchy srážlivosti krve, bolesti kloubů, únavy či tvorby zubních kazů. Doplňujte si vápník zdravou cestou – zařaďte do svého denního stravovacího režimu zeleninu bohatou na vápník.

V tabulce vidíte obsah vápníku v potravinách a v posledním řádku je pro porovnání jeho obsah v mléku.

 

POTRAVINA KALCIUM mg / 100 g JEDNA PORCE KALCIA
fíky sušené 130 150 g 195 mg
lískové ořechy 250 100 g 250 mg
mandle 230 100 g 230 mg
čokoláda 245 2 řady 50 mg
brokolice 105 200 g 210 mg
řeřicha 150 150 g 225 mg
čekanka 105 200 g 210 mg
kapusta 180 200 g 360 mg
bílé fazole 105 200 g 210 mg
sardinky v oleji 354 1 konzerva 445 mg
mléko (všechny druhy) 120 1 pohár 1/4 l 300 mg

 

Schopnost trávit mléko nebyla vždy člověku přirozeně dána. Když vědci prozkoumali tělo alpského ledového muže Otzhiho, který žil před 5000 lety, zjistili, že nebyl schopen strávit laktózu. V případě Evropanů byl v rámci těchto změn relativně nedávno objeven gen, který jim v dospělosti pomáhá lépe trávit mléko. Jen 40% celosvětové populace dokáže trávit mléko v dospělosti. Pro konkrétní národy jsou statistiky následující: 0% Amerických Indiánů, 5% Asiatů, 25% Afričanů a obyvatel Karibské oblasti, 50% obyvatel Středomořských zemí a 90% obyvatel Severní Evropy.

mléko
chrisroll at FreeDigitalPhotos.net

Mléko ve své podstatě je základní potravina pro malé telata. Pro zvířata, které se právě narodily a potřebují růst. Zvířata, která mají odlišný trávicí systém jako člověk. Kravské mléko je plné složek, které lidské tělo nepotřebuje, ale musí se s nimi nějak vypořádat. Jedna možnost je přeměna na něco, co tělo může využít, ale na tuto přeměnu musí využít své vlastní zásoby. Ta druhá je vylučování jako toxiny.

Tak tedy jak?

Tak pokud přijímat mléko, tak jako zdroj bílkovin. V ostatních případech si umíme poradit i jinak a jistě i zdravěji. Cukry jsou zdravější z ovoce, či brambor, rýže a tuky z ryb, ořechů či jiných tělu prospěšných potravin.

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*