15.11.2018

Reklama

S vejci manipulujte obezřetně

rakratchada torsap at FreeDigitalPhotos.net

Producenti vajec jsou přimárně odpovědní za zajištění bezpečných dodávek vajec na trh, ale jakmile vejce opustily obchod, spotřebitelé přebírají odpovědnost.

Syrová vejce mohou obsahovat salmonellu nebo jiné mikroorganismy a mělo by být s nima vždy zacházeno bezpečně, musí být rychle schlazené a důkladně tepelně upravované, aby se zajistilo předcházení nemocem z vajec.

vejce
artur84 at FreeDigitalPhotos.net

Pokyny pro bezpečné zacházení jsou jednoduché a efektivní:

  • Umyjte si ruce, nádobí, zařízení a pracovní plochy s teplou mýdlovou vodou před a po kontaktu s vejci a potravinami obsahujícími vejce
  • Udržujte syrová vejce v jejich původním obalu při teplotě 5°C nebo nižší a spotřebujte do 5 týdnů od zakoupení
  • Zajistěte ať vejce nezůstávají mimo chladničku po dobu delší než 2 hodiny
  • Odeberte pouze počet vajíček potřebných k upotřebení a pak dejte krabici zpátky do chladničky
  • Použijte teploměr, který měří vnitřní teplotu čerstvě uvařených pokrmů, pokud je to možné, abyste zajistili, že vejce jsou důkladně tepelně upravená (72°C pro míchaná vaječná jídla)
  • Míchaná a smažená vejce by měla být vařená, dokud nebude bílek bílý a pevný a žloutek zcela zahuštěný, a míchaná vejce by měla být vařené, dokud nejsou žádné viditelné tekuté části
  • Zbytek uvařených vajec by měl vždy zůstat v chladu ve skořápce a spotřebován do maximálne 7 dnů.
  • Odolejte nutkání ochutnat směsi obsahující vejce, než se uvaří, upeče (tj syrové těsto na koláč)
  • Umístěte horké jídlo do mělké nádoby do chladu, kde může pokrm zcela vychladnout, pokud obsahuje vejce a jídlo nebude podáváno bezprostředně po přípravě

1 Comment on S vejci manipulujte obezřetně

  1. Jem v 90% len surové bio vajcia z regiónu kde žijem a nevidno že by to malo nepriaznivé účinky. Na obale je uvedené od kedy je potrebné vajcia chladiť zväčša je to 10 dní pred koncom trvanlivosti. Pri tepelnej úprave sa vo vajciach znehodnocujú zdravé tuky 😉

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*