Ocet, skořice a oregano: Přírodní dezinfekce pro listovou zeleninu

Danilo Rizzuti at FreeDigitalPhotos.net

Podle výzkumníků z Arizonské univerzity skořice, oregano a ocet jsou přírodní složky, které mohou být použity pro sanitaci listové zeleniny.

 

Vědci zjistili, že promýváním vodou s éterickými oleji, taková organická dezinfekce s rostlinnými extrakty nejen že zabije až 98% bakterií, ale může i prodloužit trvanlivost listové zeleniny.

Navíc tyto přírodní složky jsou:

  • přátelské k životnímu prostředí
  • méně energeticky náročné, protože jsou účinné v prostorách s nižšími teplotami
  • během skladování se osvědčily v pokračujícím procesu porážení bakterií
  • jejich účinnost není snížena v přítomnosti organické hmoty
  • předpokládá se snížení výskytu rakoviny, cukrovky a vysokého cholesterolu
  • vodu lze recyklovat a znovu použít bez ztráty účinnosti

Výhody nekončí, podle Sadhana Ravishankar, docenta na University of Arizona ‚s School of Animal and Comparative Biomedical Sciences. „Antimikrobiální účinky rostlin mohou být použity spotřebiteli doma.“

Jak na to?

Například napuštěním dřezu vodou za přidání malého šálku octa, stačí nechat 10 minut máčet.

Tak jednoduché 🙂 Vyzkoušejte to například s jahodami, budete překvapeni, nikdy nevydrží delší dobu v chladničce, že?

Buďte první, kdo přidá komentář...

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*