13.12.2017

Reklama

Grilování

Suat Eman at FreeDigitalPhotos.net

Jak správně a bezpečně tepelně upravovat jídlo? Ideální a je příprava jídla doma na sporáku, troubě, či fritéze. 

Mluvčí agentury Food Standards (FSA) se vyjádřil, že můžeme dát již tepelně upravené jídlo na grill pro lepší chuť. To může být dobrá volba, pokud jste vařili pro více lidí najednou.

 

Pokud však vaříte pouze grilováním, hrozí dva rizikové faktory:

·    Nedovařené maso

·    Šíření bakterií ze syrového masa na dokončené jídlo připravené ke konzumaci.

 

Je to proto, že syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso může obsahovat choroboplodné zárodky, které způsobují otravu jídlem, jako např. Salmonela, E.coli a Campylobacter. No právě tyto bakterie mohou být usmrceny dostatečnou tepelnou úpravou pronikající až do jádra pokrmu.

 

Maso na grilu

 

Pokud používáte na grilování jakýkoli druh masa – drůbeží, vepřové, steaky, či klobásy, ujistěte se že:

·    Než začnete s grilováním, uhlíky jsou rozzářené do červena s práškově šedým povrchem

·    Mražené maso bude správně rozmražené,

·    Grilované maso budete pravidelně otáčet a rovnoměrně přesouvat po grilu

 

Nezapomeňte, že maso je možné bezpečně konzumovat pouze tehdy pokud:

·    Maso není již růžové (syrové)

·    Šťáva je průhledná (čirá)

 

Nepředpokládejte že je maso dostatečně tepelně upravené, pokud je na povrchu dostatečně opečené. Až řezem v nejhrubší části masa se ​​ujistíte, zda není růžové a maso je dostatečně propečené.

 

Některé masa, jako např. steaky, mohou být servírované jako polosyrové, nebo nedopečené, pokud byly na povrchu správně a dostatečně opečené. Tím se zabijí všechny bakterie, které by mohly být na povrchu masa. No pokrmy vyrobené z mletého masa, jako jsou párky, či hamburgery, musí být dostatečně propečené.

 

Pozor na syrové maso

 

Bakterie ze syrového masa můžete snadno dostat na ruce a dále přenést na jiné potraviny, například i připravené k přímé konzumaci. To se nazývá křížová kontaminace.

 

Ke křížové kontaminaci může dojít, pokud se syrové maso dotkne něčeho co přichází do styku s jinými potravinami, například talíř, příbor, kleště, desky na krájení a pod.

 

Jak tedy zabránit křížové kontaminaci?

·    Po manipulaci ze syrovým masem si vždy umyjte ruce

·    Používejte vždy samostatné nádobí na syrové a pečené maso

·    Nikdy nepokládejte pečené pokrmy na talíře kde bylo dříve syrové maso

·    Syrové maso skladujte odděleně od pokrmů připravených ke konzumaci (saláty, chléb a pod.)

·    Neukládejte syrové maso vedle upečeného na grilu

·    Syrové maso je nejvhodnější mýt vcelku, naporcované maso nikdy nemyjte – hrozí nebezpečí rozšíření bakterií Campylobacter

·    Omáčky které zůstaly a byly použity na syrovém mase již více nepoužívejte dále na upečené maso

 

Potraviny správně skladujte

 

Je důležité udržovat některé pokrmy chlazené a tedy preventivně předejít otravě z pomnožení choroboplodných bakterií.

 

Ujistěte se, že následující potraviny budou skladovány v chladu:

·    Saláty

·    Mléko a mléčné výrobky

·    Výrobky studené kuchyne – obložené pečivo

·    Zákusky a krémové dorty

·    Šunka a podobné tepelně upravené maso

·    Vařená rýže

 

Nenechávejte jídlo mimo chladničky na více než pár hodin a rozhodně ne na slunci!